Punca keyboard laptop rosak

Jika kerosakan keyboard laptop boleh dilihat dengan mata kasar seperti salah satu butang tercabut biasanya berpunca daripada kelalaian kita sendiri seperti membiarkan anak kecil bermain dengannya.

Akan tetapi, kerosakan keyboard yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar inilah yang sentiasa menjadi tanda tanya kebanyakan pengguna. Apakah punca secara tiba-tiba salah satu butang tidak berfungsi?

Tiga punca kerosakan keyboard laptop berdasarkan pengalaman kami ialah:

  1. Bermain permainan komputer dengan menggunakan keyboard laptop. Tidak kiralah permainan komputer jenis apa pun kerana semuanya akan melibatkan emosi dan secara tidak sengaja kita akan menekan butang keyboard juga dengan penuh emosi sehingga menyebabkan kerosakan. Jika ingin bermain game boleh bunakan external keyboard yang murah sebagai pencegahan.
  2. Biasa juga terjadi ialah air tertumpah atas laptop. Walaupun laptop telah dibiarkan kering untuk seketika tetapi litar elektronik di keyboard mungkin tidak terselamat kerana tempat mula-mula akan terkena apabila air tertumpah atas laptop ialah papan kekunci. JIka anda mahu mencegahnya boleh cuba pasang pelindung keyboard (keyboard protector) yang berupa getah lembut.
  3. Laptop yang terlampau panas juga boleh mengakibatkan kerosakan keyboard seperti yang pernah terjadi kepada seorang pelanggan kami. Panas melampau ini boleh jadi akibat pengedaran haba yang tidak baik seperti habuk banyak di kipas processor atau memang processor dan motherboard itu ada masalah seperti kebanyakan laptop yang guna AMD. Untuk pencegahan anda boleh guna Cooler Pad.

Jika kami terjumpa punca lain insyaAllah akan kongsikan lagi di sini.

This entry was posted in Laptop/Notebook and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Respon untuk Punca keyboard laptop rosak

  1. Naz says:

    nice info :)
    lecturer abg saya ckp laptop terlalu panas pon sebab keyboard laptop rosak…..betul ke?

  2. Nuzul says:

    Ya betul Naz…Baru teringat ada satu kes pelanggan tu keyboard rosak sebab terlampau panas. Kami sudah tambah dalam artikel ni. Terima kasih atas perkongsian Naz.

  3. Cikgu Baha says:

    ada jugak kes.. semua button tak boleh tekan.. tapi bile install semula windows baru ok.

  4. Nuzul says:

    Yup. Biasanya laptop yang keyboard rosak hanya melibatkan beberapa key sahaja tak berfungsi. Jika mahu jalan selamat boleh format dulu untuk pastikan yang rosak adalah keyboard dan bukan OS.

  5. izazi says:

    aku punya keyboard lagi pelik nk tulis huruf n/y jadi =ny
    nk tulis b/t jadi =bt
    yaALLAH, semua bnda aku dah buat, yg peliknye keyboard aku dkt setting dia ckp ok, aduh, nk backspace pun xboleh. YaALLAH

  6. Nuzul says:

    Cuba guna external keyboard USB. Kalau ok kemungkinan ada masalah dengan keyboard laptop. Kalau sama jugak masalah kena cuba format balik tengok macam mana.

  7. PCL says:

    sedang best..laju menaip tetiba je curser berada kebelakang macam kita tertekan key home plak..selalu sangat terjadi…cmner nak buat nih?

  8. Nuzul says:

    PCL – Rasanya ada masalah dengan setting software. Boleh cuba format dulu kalau jadi gak mungkin ada kaitan dengan hardware.

  9. Aziah says:

    hai, nak tanya.. Jenis laptop sya macbook pro.. Keyboard laptop sya tiba2x je xblh berfungsi.. Hanya beberapa huruf je yang blh tekan.. Huruf tue pn klu d tekan bertukar kpd nombor.. Ada jalan penyelesaian x utk mslh keyboard sya nie? And apa punca keyboard sya jdi cmnie? Help me :(

  10. Nuzul says:

    Huruf bertukar jadi nombor tu biasanya sebab kita tertekan NumLk kat bahagian atas keyboard.

    Kalau ada beberapa huruf tak jadi boleh cuba buat system recovery @ Format terlebih dahulu. Kalau bermaasalah juga maka terbukti keyboard bermasalah.

  11. nurul says:

    salam..nk tnye kalau keyboard suddenly xboleh gune knp ye?tekan sume button xblh..sbb sy ade t’tekan ape2 ke or sbb dlmn keyboard tu sndri?tq..

  12. din says:

    tanya ckit ^_^ asal enter kdang2 blh tkan kdang xleh.(rosak)

  13. ZIIKIR says:

    kalo button enter je rosak macam mana??

  14. tirmizi says:

    button no. tiga dan arrow kanan laptop sya tiba2 xbrfungsi…. macam mana sy hendak tahu yang itu adalah masalah keyboard??? mohon penjelasan… trima kasih

  15. suey says:

    saya nk bertnya msalah mngenai keyboard.saya bleh dikatakan keseluruhan keyboard x berfungsi mknenya semua perktaan x dpt kua walaupn ditekan.. sy x thu ap permslahnya..leptop baru je beli

  16. sha says:

    Salam saya nk tnya berkenaan laptop.saye..laptop saya akan tiba2 tekan delete..contohnya saya bukak microsoft word n saye taip keje..memula die ok tp lpas tu die akn delete sendirikerja tadi..padahal saya tak usik ape punbutton.n lpas tu die akn kuar confirm delete folder
    Seolah2 mcm saya yg nk delete folder tu.padahal saya tak tekan ape pu n

  17. sha says:

    Salam saya nk tnya berkenaan laptop.saye..laptop saya akan tiba2 tekan delete..contohnya saya bukak microsoft word n saye taip keje..memula die ok tp lpas tu die akn delete sendirikerja tadi..padahal saya tak usik ape punbutton.n lpas tu die akn kuar confirm delete folder
    Seolah2 mcm saya yg nk delete folder tu.padahal saya tak tekan ape pu n

  18. mzkufian says:

    as salam

    keybooard saya boleh tekkkann bila nk masuk password ….tp bila nk tulis kkt word xblllh…ni ponn taip guna on screenn keybord..mhn penjellasan

  19. ayie says:

    Hye semua ada tak cara nak baiki sendiri keyboard

  20. remy says:

    aku punye pun rosak jugak doh..
    aku punye rosak bile bukak internet mcm browser internet, opera mini, google chrome dgn lain lain.. bile nak next page je.. webpage tu mcm freeze.. lepas tu nak taip tak nampak… bile aku restore down lepastu besar kan balik baru boleh nampak.. korang tau tak mcm mane fix this?

  21. remy says:

    leceh betul la kalau mcm ni.. so kalau aku ade banyak tab… paling leceh ahh… nak kene kecikkan lepas tu kene besarkan balik…. fuck doh!! korang tau tak nak fix mcm mana?? Need some help here… T.T

  22. sweet says:

    Aku pnye enter key x leh . Nak continued open pon x leh . Macai !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>