Skrin laptop rosak?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kali ini kami akan mneyentuh berkenaan bagaimana ingin mengetahui sama ada skrin laptop anda rosak atau benda lain yang rosak.

Sebelum mengetahui cara mengujinya kita mesti mengetahui tanda-tanda skrin rosak terlebih dahulu.

Antara tandanya ialah:

  1. Skrin jadi sangat malap. Macam nampak tak nampak sahaja tulisan di skrin.
  2. Skrin jadi putih sahaja.
  3. Skrin keluar garis-garis halus atau titik-titik.
  4. Skrin keluar pelbagai warna yang sukar untuk kita baca apa-apa tulisan di skrin.
  5. Skrin ada kesan retak samada sikit atau banyak.

Inilah antara tandanya. Untuk memastikan lagi yang skrin betul-betul rosak maka kita perlu ujinya di:

  1. Skrin LCD atau CRT dekstop.
  2. LCD Projector.

Dua alat di atas adalah cara paling cepat untuk kita uji skrin laptop. Anda pelu sambungkan wayar VGA ke port VGA laptop anda.

Wayar VGA daripada skrin desktop

 

Port VGA di laptop anda

Jika keluar tulisan dan gambar dengan elok di skrin desktop itu maka sahlah skrin laptop anda yang rosak.

Jika gambar dan tulisan yang keluar di skrin desktop itu juga bermasalah maka mungkin ada kaitan dengan masalah lain seperti cip grafik di Motherboard.

This entry was posted in Laptop/Notebook, Skrin. Bookmark the permalink.

156 Respon untuk Skrin laptop rosak?

  1. siti says:

    salam…kenapa laptop saya bateri masuk,tapi tak de kuar pape pun dkat skrin.srin gelap,cam tak bukak pape pun.so,saya nk tau…pe masalahnya ek??

  2. Nuzul says:

    Cik Siti Guna processor AMD ker? Kalau tak keluar apa-apa tu biasanya display chip yang rosak. Dengan kata lain motherboard kena baiki.

  3. Iza says:

    Assalamualaikum
    Skrin laptop Hp compaq saya rosak terpapar garisan mcm kilat atau kelihatan mcm retak.adakah ia boleh di baiki dan berapa kah kosnya
    terima kasih.

  4. Nuzul says:

    Waalaikumussalam,
    Skrin kalau rosak biasanya kena tukar.
    Kalau saiz skrin 14.1″:
    – 2nd Hand RM330
    – Baru RM430
    Keduanya Jaminan selama sebulan.

  5. abu says:

    suku daripada skrin laptop sy jadi 2 belang..satu belang hitam dan satu lagi belang putih..kenape eh?dah sminggu tapi semalam dy ok tp kejap je.tq

  6. Nuzul says:

    Ada 2 kemungkinan:
    1 – Screen Inverter rosak.
    2 – Skrin panel rosak.

    Boleh cuba pasang di skrin desktop biasa. Kalau ok di skrin desktop maka skrin laptop Abu yang rosak. Kalau masih tak ok walaupun pasang si skrin desktop maka inverter yang rosak.

  7. zulie says:

    kalau screen laptop hp pecah…braper kos tukar

  8. Nuzul says:

    Kalau pecah pun harga sama sahaja untuk 14.1″..

  9. asya says:

    screen laptop saya over lap.
    berlapis.dua lapis.tiba2
    kenapa ye?

  10. Nuzul says:

    Kami jangkakan panel skrin yang rosak, kalau nak betul-betul confirm boleh cek di monitor desktop seperti cara yang kami bagitau di atas.

  11. Pingback:   Skrin laptop gelap by nuzulquran.com

  12. ijam says:

    salam..skrin saya kerap jadi putih bila guna laptop.kadang kadang bila on je terus jadi putih..kalu nak buat jadi normal balik kena sleep kan laptop tu dulu..Itu kalau berkesan ..kalu tak kena restart guna button on laptop tu..apa masalah sebenarnya ek laptop ni..
     

  13. Nuzul says:

    Salam Ijam, Masa jadi putih tu cuba sambungkan ke monitor biasa. Kalau ok maka skrin rosak. Kalau tetap tak ok maka display chip motherboard yang rosak.

  14. naz says:

    laptop saya ni,semalam saya gune ok lagi,xdew tande or symptom2 untuk rosak,cume bunyi kipas jew sangatla kuat tapi bile saya o0n jew hari niw,laptop saya da xleh nak start langsung,terus xnaik apew2..2pon tanda motherboard rosak jgk ke??  

  15. YANA says:

    Salam,saya nak tanya la kenapa latop hp saya ni tiba2 jadi white…da seminggu macam tu je…ape patot buat ea??lau tukar bape rm ea??padahal latop jarang on…

  16. Nuzul says:

    Naz:

    Ikut pengalaman kami tu tandanya display cip di motherboard overheat. Kipas bunyi kuat sebab processor terlampau panas dan akhirnya menyebabkan cip di motherboard rosak

    Yana:

    Sekarang ni pun kami tengah menguruskan laptop yang skrin putih jer. Bila saya sambungkan dengan skrin biasa ok jer. Maknanya panel skrin laptop yang rosak. Kos kalau tukar yang baru RM430. 2nd hand RM330.

  17. YANA says:

    knp ea?bru pakai setahun da jd mcm tu?ape sbb nya…..padahal jarang guna tau,,,

  18. Nuzul says:

    Punca skrin rosak mungkin boleh terjadi apabila suhu sekitar panel skrin terlampau panas. Ataupun ada tekanan yang kuat pada panel skrin secara tidak sengaja. Cuba cek balik macam mana yana guna dan simpan laptop tu.

  19. ina says:

    nak tanya, laptop saya jenis dell. skrinnye pecah. ada retakan disebabkan terkena benda tajam. kalu nak repair bape kosnyer ek..tq

  20. ina says:

    nak tanya bape harga kalu tukar skrin laptop dell..skrin pecah ler..tq

  21. Nuzul says:

    Harga untuk tukar panel skrin Dell antara RM430 – RM470 bergantung kepada jenis skrin laptop tersebut.

  22. ana says:

    screen laptop pecah..nk 2ka..brape agknye kos die..mhl x?

  23. solehuddin says:

    apa punca scren laptop bgegar.masa mula2 slow.lama2 laju je kat scren 2

  24. razlan says:

    brapa harga tuk repair display chip tuk compaq cq40

  25. Nuzul says:

    Ana -> Cek di sini untuk kos tukar skrin http://www.nuzulquran.com/bm/senaraiharga/service-repair/

    Solehuddin -> Ada 3 kemungkinan 1)Masalah Inverter 2)masalah skrin 3)masalah motehrboard(display chip)

    Razlan -> Range harga daripada RM180 – RM400 bergantung kepada jenis kerosakan dan jenis cip.

  26. Nazrin says:

    salam cik nuzul,saya pengguna compaq presario cq40 dan baru-baru laptop saya mengalami masalah skrin nya menjadi keluar garis hitam(melintang) yang kadang-kadang separuh penuh kadang-kadang bahagian bawah sikit,ia berkelip-kelip,sampai tahap yang paling teruk skrin macam dah x berfungsi jadi putih berdebu sikit demi sedikit tp kadang dia elok jer..saya pergi baiki kat kedai dia kata problem LCD skrin kos membaikinya RM550 semuanya dan warantty 3 bulan ..tp lepas siap baiki tu ia hanya bertahan kira-kira 2 minggu sahaja siptom2 nya datang balik..apakah masalah laptop sya sebenarnya cik,adakah kos menaiki lcd skrin itu berpatutan? untuk pengetahuan laptop sya menggunakan processor AMD..

  27. Nuzul says:

    Nazrin, cadangan kami ialah cuba pasang di skrin desktop biasa. Jika di skrin dekstop gambarnya ok maka kemungkinan besar skrin laptop itu bermasalah lagi.

    Jika di skrin dekstop menunjukkan simptom yang sama dengan skrin laptop, maka yang rosak adalah Display Chip di motherboard.

    Untuk pengetahuan Nazrin, Memang banyak kes kerosakan Display Chip di motherboard laptop CQ-40 Processor AMD yang kami terima.

    Harga yang diberikan agak berpatutan bagi kami.

  28. Erah says:

    Salam, sy Erah ddk kt PD (N9), nk tye sy ade stu laptop jenama ACER, tp Skrin Laptop boleh tgk sebelah je, lg sebelah da Blank, klu harga repair brape u charge?? hope sgt dpt blz kt email sy. erah_virgo87@yahoo.com.my
    TQ
     
    Erah

  29. Nuzul says:

    kami dah emel kat Erah.

  30. nazri5771 says:

    salam…saya ada laptop (acer – aspire 4540) xleh nak start langsung,terus xnaik ape kt screen…saya dh cuba sambung VGA cable kt screen lcd biasa..tp sama saja…rasa2nya ape yg rosak ekk??? pls quote price utk repair..tq..

  31. Nuzul says:

    Kalau macam tu nampaknya display chip kat motherboard yang rosak.

    Laptop Nazri guna processor AMD ker?

    Setakat ni kami berhenti kejap untuk baiki motherboard memandangkan kemungkinan untuk rosak balik agak tinggi. Harga biasa untuk baiki motherboard boleh dapat dalam serendah RM150 hingga RM400.

     

  32. rosli says:

    saya guna acer aspire one. lcd jadi malap.. tapi bila sambung kat crt atau lcd pc nampak ok aje.. apa agaknya yang rosak

  33. ida says:

    hai,
    saya ada 2 laptop acer yang pertama skrin dia tiba2 putih separuh.berapa kos nya.
    yang kedua skrin dia terus gelap tp bila suluh lampu suluh dalam gelap nampak tulisan. apa masalahnya.berapa kos nya.
    harap dapt email ke dayah5020@yahoo.co.uk

  34. Nuzul says:

    Rosli -> rasanya LCD yang rosak. Perlu ditukar.

    Ida -> Yang ni nampaknya seperti kerosakan skrin. Boleh cuba test pasang di skrin biasa. Kosnya boleh cek pada link artikel di atas.

  35. Kayrull says:

    Salam…sy guna laptop jenis compaq cq40-518au. sy dua masalah……
    1.    Drive untuk cd/dvd. (dia baca dh la lama n tiba2 dia kuar drive e is not accessible lebih kurang la)
    2.    skrin sy blink2 (kelip-kelip) setiap 3-5 saat.
    >  minta tolong semak apa masalahnya n mcm mna nk selesaikan masalah tersebut.
    >  klu servis/tukar skrin brp harganya n mcm mna nk tau skrin tu betul2 elok/bagus

  36. Jue Johari says:

    Salamm laptop saya mengalami kerosakan di skrin yang dimana ianya jadi blank, yang lain ok.  Kalau nak pki laptop pun saya kena sambungkan dkt monitor komputer biasa.  Saya nak tanya, ada yang kata kalu repair skrin pun x jamin elok ke tidak, betul ke?  kalu laptop skrin dh ok, adakah ianya akan rosak balik? berapa jumlah kalu nk repair laptop skrin ni?

  37. syah says:

    salam saya guna lp compaq presario cq40. masalahnya bila main game tiba2 lp pdm sebab overheating. apakah masalahnya dan berapakah harga nak tukar fan dlm lp saya

  38. liaaaa says:

    hai,laptop saya pun ada masalah skrin gelap tak nak hidup langsung tapi kalau dicas masuk pulak…saya harap kamu membantu saya…

  39. may says:

    skrin laptop sy rosak..ada kluar wrna biru..apa punca msalh laptop sy tu dan klu nk bt brp hrga dia? jenama laptop sy tu HP yg skolah bg pnya..

  40. farhah says:

    Salam..sy nk tnye harga tukar skrin samsung 12:" brp? skrin pecah…

  41. kid says:

    as salam..sye nk tanyer kos utk tukar cip motherboard brpe erk??? sye pakai laptop acer… dan if dh tukar cip tu,kebarangkalian utk rosak tu bpe lame erk???

  42. azleeya85 says:

    salam, screen notebook sy nampak garisan retak n n mcm ade kesan cap warna hitam n d susuli dgn bebelang d tepi kiri shj… apa sbb tu? kena tukar screen ke? harganya?? if ada warranty hal mcm ni boleh settle ke? t kasih.

  43. Nuzul says:

    Minta Maaf semua di atas kelambatan membalas komen ini memandangkan laman web ini masih dalam proses upgrade.

    Kayrull -> Cuba pasang beberapa CD/DVD yang lain dan jika rosak juga maka lens optical drive yang rosak. Kena tukar. Kalau berkelip itu kemungkinan besar inverter(board kecik yang menghantar paparan daripada motherboard ke skrin) yang rosak.

    Jue Johari => Setakat ni alhamdulillah semua skrin yang kami tukar tu tiada laporan rosak balik daripada pelanggan. Mungkin selepas setahun dua akan rosak balik bergantung kepada penggunaan.

    Shah -> Kemungkinan besar display chip ada problem. Walaupun tukar kipas belum boleh menjamin kestabilan laptop semasa main game. Cara paling baik elakkan bermain game di laptop itu.

    Liaaa -> Itu simptom motherboard problem.

    May -> Kalau keluar blue screen yang ada tulisan macam kod itu problem lain. Kalau lapisan berwarna biru skrin yang rosak. Boleh cek harga dalam artikel di atas.

    Farhah -> setakat ni kami tidak bekalkan skrin laptop 12 inci. Jadi tak tahu harganya.

    Kid -> Paling murah baiki motherboard RM150. Paling awal seminggu paling lama melebihi setahun. Bergantung kepada nasib. Dinasihatkan beli baru.

    Azleeya85 -> Ya skrin rosak. Harganya boleh cek dalam artikel di atas. Jika ada warranty mereka boleh selesaikan secara percuma.

  44. wyda says:

    Assalamualikum…bleh mnta pndgan ckit..sy penguna laptop jenama ASUS..maslh sy, sy bru pkai xsmpi 3bulan laptop ni..tp tetba gambr dkt background tu nmpk mcm ada glitter….nk dktakn mcm bsh xjgk..Mohon pnjelsn..TQ

  45. Nuzul says:

    Wyda -> Pertama – cuba tukar gambar background lain. Tengok ada kesan macam tu lagi ke tak.

    Kedua – kalau ada nampak kesan macam tu jugak lebih baik bawa terus ke warranty center. Mereka akan cover kos tukar skrin jika rosak. Kalau jenama Asus boleh pergi ke Highpoint. Ada cawangan di setiap negeri. Boleh search dalam google website tu. Ataupun terus bawa ke kedai tempat beli laptop tersebut.

    Ketiga – Kalau nak kepastian lagi boleh cuba format terlebih dahulu. Kalau ada kesan macam tu juga kena terus bawa ke warranty center selagi tempoh jaminan masih ada.

  46. hslna says:

    Assalamualaikum.
    sy gne Dell Studio 1435 for almost a year and half now. dlu laptop pnah hang byk2 kali, like aftr 5 minutes on pun dh hang. because of that, sy pergi repair and then die tuka motherboard. alhamdulillah laptop tros ok. skang ni masalah besar sy is screen die rosak. mula2 die jd dua lapis and flickering. skang ni die dh x dua lapis dh and dh x flickering, cuma die jd kabur and x jelas. cnth cm, tulisan uh jd x complete.
    so soalan sy, brape agk2 harga utk tuka screen dell studio 1435. please reply dkat sy pnye email asap.
    shipwrecked_xoxo@hotmail.com
    thank u, a lot.

  47. Nuzul says:

    Kami dah reply kat emel anda hslna…

  48. lia says:

    nak tanye, mcm mana nak hilangkan gam gajah yang melekat dekat skrin laptop acer.?
    adakah bleh hilang atau skrin akan rosak…

  49. Nuzul says:

    Kami pun tak pasti nak guna apa untuk hilangkan gam gajah.

    Kalau ada jumpa cecair yang boleh hilangkan gam tu kalau boleh jangan sembur direct kat skrin. Sembur kat kain dulu pastu baru lap kat bahagian terkena gam gajah tu. Risau takut ada lelehan cecair yang akan masuk ke dalam panel skrin di bahagian bawah nanti.

  50. Khairul says:

    assalamualaikum…nak tnya kalau mase panas jer skrin semakin kecik…lepas tu gelap..bila restart balik keluar line..
    balas cepat yer..nak solve problm..

  51. Nuzul says:

    Waalaikumussalam,

    Rasanya macam rosak panel skrin, boleh cuba pasangkan di skrin desktop.

    Kalau tak jadi jugak maknanya cip grafik di motherboard yang rosak.

  52. Khairul says:

    ooo terima kasih..berapa harga cip grafik kalau kat kedai skrng…

  53. Fadil says:

    Laptop saya ACER 4730Z. Pakai dah 3 tahun cmtu. Baru2 ni bile on laptop skrin berkedip2.pening jadiknye. kadang2 okay balik kadang2 berkedip tiap 5 saat.so x dapat nk wat pape kat laptop.kalo x berkedip pun ade garis 3 to 4 lapis kat bawah screen. mcm mane nak buat ek? lagi satu saya kurang paham, LCD ngan screen beza ek?

  54. Nuzul says:

    Khairul -> Kalau baiki cip harga antara RM150 ke RM300 bergantung kepada kedai dan jenis kerosakan.

    Fadil -> LCD tu antara jenis skrin komputer. Cuba sambungkan port VGA laptop kepada mana-mana skrin dekstop semasa terjadinya masalah berklip itu. JIka di skrin dekstop ok jer maka memang sah panel skrin laptop yang rosak. Jadi memang kena tukar skrin.

  55. noor azlyn says:

    screen hp notebook sy pecah..10inci..agk2 bpe ye nk repair???

  56. atan says:

    salam…bro screen laptop acer gelap terus tapi ada jgk cahaya hitam..dah sambung kan ke lcd dekstop ok ja…..
    nak tahu ni masalah screen atau ribbon. dan macam mana nak tahu kalu ribbon yang rosak…tq

  57. nor aqilah says:

    assalamualaikum… saya guna notebook aspire one.. waktu saya buka, screen jadi putih.. ade kesan warna macam retak.. tp screen luar dier xde kesan pecah pun.. dan saya tak jatuhkan.. saya baru gune 3 bulan jer..  ada warranty lagi.. ape sbbnye screen saya jadi mcm tu yer?  tlg gtau saya skaly harga utk atasi.. trima kasih =)

  58. red says:

    kenapa desktop jadi blank..xde ikon2 pun? macam na nak atasinya

  59. seikology says:

    salam.nk tanya..laptop cq40 sy ni dh 2bulan xon..tp bila nk on cuma kuar lampu je kat button start dan wifi tu..setelah bberapa lama sy tekan keyboard tu..screen dh ok.lepas tu jd semula..sy dh format lappy tu…rasanya dh kurang sikit..cuma sy pelik angin kat kipas terlalu panas..apakah punca sebenarnya lappy sy tu..berapa harga utk full repair lappy tu supaya lappy tu ok mcm biasa.adakah gpu dia yg rosak??kdg2 masa nk on tu utk masa windows ada kuar garis2 kat skrin…sy masih xtau apa yg rosak sebenarnya…harap dpt bantu sy secepat mungkin..

  60. zizi says:

    saya ada nak tnya nie………skrin laptop aq diatas dihujung sebelah kiri…..ada tompok putih…… sebab tertindih dengan barang…..macam mana nak baiki? kena tukar seluruh skrin tu ke ? atau skrin yang ada tompok putih je kena repair? agak2 bapa harga nak baiki? thx

  61. Nuzul says:

    noor azlyn – Kalau ada warranty lebih baik bawa ke pusat servis. Kalau dah takde harganya kemungkinan RM400 – RM500.

    atan – Biasanya ini masalah skrin. Ribbon rosak hanya dapat diketahui apabila kita tukar ribbon lain. Ribbon agak susah untuk rosak berbanding skrin.

    nor aqilah – Kalau ada warranty boleh bawa ke sana sebab mereka akan cover asalkan jangan ada kesan jatuh. Punca kejadian mungkin disebabkan tekanan semasa diletakkan dalam beg yang ketat atau pernah tertindan dengan benda berat tanpa disedari.

    red – Blank selepas masuk windows ke atau lepas tekan butang on terus blank? Kalau kes pertama berpunca daripada windows crash. Solution dia kena reformat. Kalau kes kedua maka puncanya motherboard problem. Kena tukar atau baiki motherboard. Mungkin juga kena periksa skrin dan sambungan wayar.

    seikology – Laptop tu guna AMD ker?Rasanya mungkin ada problem dengan GPU. Puncanya overheat. Boleh cuba repair tapi ketahanan tidak terjamin terutama AMD. Harga antara RM150-RM400 bergantung kepada kerosakan dan barang yang rosak.

    zizi – Ya kena tukar seluruh skrin sebab ianya merangkumi satu panel. Harga yang baru Antara RM400-RM500 bergantung kepada jenis dan saiz.

  62. azzyra says:

    saya nak tanya lcd skrin saya ada kesan belang . dan tak dapat nak d buka kelihatan gelap sahaja

  63. Nuzul says:

    Kalau guna processor AMD ada kemungkinan rosak motherboard.

    Kalau guna processor intel kemungkinan rosak skrin je.

  64. wardah lukcy says:

    assalammualaikum saya nk tanya bila saya buka nootbook sya mula2 dia warna biru,pas 2 bila masuk no pin  dia gelap xnampk apa2.apa yang rosak?

  65. Nuzul says:

    Adakah Windows boleh masuk tetapi tidak nampak apa-apa?

    Kalau macam tu kemungkinan skrin yang rosak.

  66. Ari says:

    Hi..
    Screen laptop saya ada masalah. Screen keluar gambar pecah padahal screennya tidak pecah. Gambar pecah seakan-akan dipukul dengan sesuatu. Bila ditekan-tekan pada tempat yang terkena 'pukul' kelihatan warnanya bergerak-gerak. Apakah masalah yang saya hadapi dan berapa kos untuk membaikinya. Model laptop acer 4720. Thanks much.

  67. Nuzul says:

    Ari  ->  Kami dah emelkan kosnya.

  68. izzat says:

    nk tny. kenapa tiba2 skrin saya jadi satu garisan putih melintang? 

  69. Nuzul says:

    Selalu ke jadi macam tu?
    Kalau setiap masa jadi macam tu ada kemungkinan skrin rosak.

  70. syue says:

    assalamualaikm…skrin laptop saya kadang-kadang muncul garisan kadang-kadang garisan tue boleh hlg sndiri..saya pernah try kt monitor desktop lain,ok je…kenape ye?saya pakai lenovo g460

  71. Nuzul says:

    Kalau dah try kat monitor desktop lain paparan ok, maka skrin laptop tu la yang rosak.
     

  72. fakrul ezzat says:

    aslmkum,…sy pakai acer aspire 4540..nk tnya knape skirin jd putih je..ble pasang jd putih..smbung kat skrin luar ok je..ape yg rosak n kos baiki dia brape..

  73. Nuzul says:

    waalaikumussalam,

    Kalau sambung kat skrin luar ok jer maka skrin laptop la yang rosak.

    Harga boleh tengok dalam link yang saya bagi kat artikel atas.
     

  74. nurul says:

    asslmkm…
    saya da mslah tntang  skrin lptop..tiba-tiba gdget d'skrin  jd bsar  slepas sya uninstall google chrome..bila sya bka enternet xplorer jd bnda yg sma d'mna saiz tak macam biasa.. tulisan jgk agak kabur..mcm na nak selesaiknnya???

  75. Nuzul says:

    Buat system restore lu..pi kat start->all programs->accesories->system tools->system restore…pastu pilih tarikh sebelum ni yang komputer tu masih ok..
     

  76. r zawawi says:

    Salam. skrin laptop saya ada garis mcm retak tp xretak… sebelah skrin ok, sebelah lg putih je skrin tu… punca anak twist skrin tu.. brapa kos nk repair? Acer aspire 4740 14".. tq..
    sy dr kedah.. mcm mana nk hantar repair tu?

  77. Nuzul says:

    Rasanya macam kena tukar satu panel skrin. Kedai kami di KL ni. Kalau di kedah tu mungkin boleh cari kedai berdekatan.

    Harga yang kami beri boleh cek di sini:
    http://www.nuzulquran.com/bm/senaraiharga/service-repair/
     

  78. is says:

    sy punya screen laptop pecah….gmbr x keluar langsung….acer model aspire 4376…14" screen….bape kos utk baiki?bape lama jaminan?

  79. is says:

    Sori…pembetulan model bg laptop acer sy tu (aspire 4736)

  80. Nuzul says:

    Kami dah balas emel Is.

  81. hafiszah says:

    salam,,,saya nk tanya berapa harga kos skrin laptop rosak…
    mcm retak…tp still boleh bukak,, sebelah skrin je yang retak…putih ngan garisan retak keluar…
    berapa harga kos untuk betulkannya???

  82. Nuzul says:

    Kalau retak memang kena tukar satu panel skrin. Boleh cek harga pada link yang diberi dalam artikel di atas.

  83. ella says:

    salam, nak tanya.sy pakai laptop acer aspire 4730z. sy ade mslh screen yang berkelip-kelip n skang dah jadik putih teros.tp bile sy tekan tepi laptop screen jadik okayy tp sekejap sekejap jew.laptop sy ade mslh skrin atau ribbon ek?leh email kt sy cost untuk baiki x? tq

  84. alvianz says:

    hi.saya punya laptop dell inspiron 14.1 inci..kalau nak repiar screen pecah mahal x?n berapa masa yg perlu utk dibaiki?

  85. ROHANA says:

    laptop saya jenis compaq presario CQ43.masalahnya di skrin ada garis titik halus melintang panjang.kalau nak baiki, berapa ye kos nye..tolong emel ke saya bleh kos nye. rose_an82@yahoo.com.tq sgt2.

  86. Nuzul says:

    Ella – Boleh cek seperti yang kami bagitau kat atas untuk kepastian. Dah Emel.

    Alvianz – Kami dah emel.

    Rohana – Kami dah emel.

  87. aidil says:

    salam. laptop sy sering jd blank tp apabila sy cabut bateri atau adapternya kemudian pasang semula,baru laptop itu jd ok kembali.jd apa mslhnye ye?klu sy repair brape kosnye?harap bantu, terimakasih.

  88. Wan says:

    Salam,

    Nak tanya, berapa kos untuk repair motherboard yg rosak, ada warranty tak, model Acer Aspire 4540.

    TQ

  89. Nuzul says:

    Aidil – Kadang-kadang elektrik yang berlebihan boleh buat laptop jadi macam tu. Apa yang Aidil buat tu adalah untuk discharge notebook power. Cuba cek charger adapter atau plug elektrik kat dinding. Mungkin berpunca daripada situ. Biasanya tiada maslaah besar kat laptop selagi boleh guna.

    Wan – Dah emel.

  90. siti says:

    salam..nk tnya..sy pnyer laptop model acer..kdg2 kat skrin tu jd kaler kuning smpai xleh nk bc tulisn..tp kalo betol2 kan blk kedudukan skrin tu,br ok&leh bc tulisn..huhuhu..rosak ape ek kalo cmtu?

  91. Nuzul says:

    Siti – Kemungkinan besar kabel skrin atau inverter. Apapun kena cek dulu untuk kepastian.

  92. Yumida says:

    salam..saudara nuzul

    nk bagitau link url pasal harga repair pc bwh tu…x blh dibuka:
    http://www.nuzulquran.com/bm/senaraiharga/service-repair/

    sy ade prob ngn my laptop. acer. x blh on guna adapter. try adapter lain pon still sm x blh on. then bila guna bateri blh on. tp kdg2..x blh on jg…kenape yer?
    betul ker org cakap klo harga mobo tu bwh rm5++ yg tu bukan original..yg 2nd hand punye..

    punca mobo rosak sebab ape erk?

  93. Ema says:

    salam….nak tnya…laptop saya ada masalah garisan menengak berwarna kuning sebelah kiri skrin laptop … apa sebab tu ya??? dan mcm mna nak baiki????

  94. zaikazex says:

    salam,nk tnye screen laptop sye jd putih bilew bukak,bilew sye tekan gune tgn kt lcd die,ok lak,sye lepas jd stuck ,mouse pun x leh gerak,tp klau psbg lgu tetap kln ngn biase termsuk video cume x nmpk apew2,apew poblemnye

  95. fatin says:

    salam.. nk tnya nih, kalau screen laptop pecah then buka pon x nmpak ape dah dekat screen agak2 folder maklumat2 penting dalam laptop tersebut burn x? hilang x maklumat trsebut?

  96. Nuzul says:

    Zaikazex – Kemungkinan kabel atau skrin rosak. Kena bukak dan cek dulu baru boleh sahkan.

    Fatin – Maklumat tak hilang sebab semuanya berada dalam hard disk.

  97. Razali says:

    Assalamualaikum..Saya guna laptop Acer Aspire..Ada masaalah satu garis hitam melintang..dah uninstall pastu install blik display driver tp ttp macam tu jugak..adakah masaalah LCDnya..berapa kos klu mmg masaalah LCD..atau masaalah lain..LCD ni paparan masih cantik…cuma masaalah garis tu…

  98. Nuzul says:

    Razali – Ya garis hitam tu adalah tanda LCD rosak. Kalau nak sahkan boleh cuba sambungkan ke Skrin desktop. Kalau LCD laptop tu hanya ada garisan melintang, saya nasihatkan guna je dulu sampai lansung tak nampak apa-apa. Kos untuk baiki makan ratusan ringgit jugak la.

  99. hokageboyzz says:

    Laptop saya acer 4755g. baru beli march lalu. sekarang, laptop tu pecah lebih kurang besar 3 inch akibat terbaling sepana dan hampir semua bergaris warna warni. Adakah laptop saya boleh di warantikan? surat waranti ada dengan saya.

  100. Nuzul says:

    Boleh cuba hantar. Kalau mereka tidak terima maka kena tukar sendiri la. Kalau nak murah tukar di kedai biasa. Kalau ada bajet lebih boleh tukar di pusat servis terus.

  101. syed says:

    baru ni hantar laptop rosak(skrin putih) dell isprn n4030 kt kedai, orang kedai ckp mothrboard rosak kena byar dlm 300 ratus nk repair.sy proceed je xde duit nk beli baru. apa cara terbaik nk laptop tahan lma skit slepas repair?

  102. Nuzul says:

    Amalkan guna Cooler Pad. Kalau rasa laptop panas boleh tutup kejap kasi rehat.

  103. roses says:

    salam.. nak tanya.. bape kos nak baiki usb dan ada garis halus kat skrin laptop? pastu, kalu saya nak trade in laptop, bape saya boleh dapat? laptop jenis HP, Intel Centrino.

  104. Nurul Ain says:

    Saya baru beli netbook ASUS n masa saya nak cas bateri dengan kabel, skrin computer kelip-kelip tanpa henti. apabila berhenti cas skrin jadi ok balik. saya ada hantar kepada kedai tersebut ( antara tempoh 2 mggu dri sya dapat netbook ) n dihantar kepada service centre di KL dah sebulan lebih.
    saya nak tanya berapa masa yg sepatutnya diambil untuk baiki kerosakan tu ?
    dalam jangka masa berapa lama saya patut ambil tindakan sebab jurujual tersebut asyik menyatakn sedang diperbaiki ?
    n jurujual menyatakan jika saya laporkan pada hari yang sama saya beli netbook tersebut baru dapat tukar yg baru sedangkan saya baru beli bbrapa mggu, adakah benar ?

  105. Nuzul says:

    Setiap kedai ada polisi masing-masing. Ada kedai dalam masa 3 hari kalau barang yang dibeli rosak maka boleh tukar terus dengan yang lain. Kebanyakan kedai dalam masa seminggu untuk laptop. Kalau lebih daripada jangkamasa itu maka kena hantar service center.

    Sepanjang pengalaman kami yang menghantar terus ke pusat servis Acer, HP/Compaq dan tuntut jaminan Dell. Dalam seminggu ke seminggu lebih dah selesai baiki. Itupun di Kuala Lumpur.

    Kalau dulu pusat servis untuk ASUS dan Acer sama jadi jangkamasa baiki dalam seminggu.

    Dengan kata lain sepatutnya dalam seminggu ke 3 minggu sepatutnya dah siap.

  106. asyraff says:

    sya punya netbok acer aspire one 1 malaysia dpt di sklah tpi sya punya LED dah rsak ada wrnty kew untuk skrin ni?

  107. boteons says:

    asalamualaikum, saya guna compaq presario cq40 dan skrin dia ada keretakan dan garis belang, agak2 berapa harga dia ek?

  108. lala_diela says:

    skrin lappy Acer saya jadi sebijik cm tanda2 di atas …
    and then lastly ada kesan retak .. lngsung tk nmpk pe dh ..
    nk repair tp nk survey hrga dlu ..
    agak2 bpe ye? psal klw mhal sgt baik bli je lappy bru ..

  109. wan says:

    askum.sy ad lptp jenis acer mdel aspire 4370.skrin dy sblah ok ja tp sblah lg glap..ap pnca ny?ap prlu d wat.?

  110. Nuzul says:

    Asyraf – Boleh cuba hantar di pusat servis berdekatan. Setiap negeri ada pusat servis untuk Acer.

    Boteons – Dah emel

    lala diela – dah emel

    wan – kena tukar satu penel skrin.

  111. Alin says:

    Salam…sye nak tanya..laptop sye bila on die x kuar ape2 la..pas uh berkelip2 kat caps lock n num lock…tdi sye ade on laptop dri kul 2ptg smpai 6ptg.sye pkai laptop cq40.ape msalah ea?bpe kos repair?

  112. Nuzul says:

    CQ40 guna processor AMD ker?
    Kalau ya ada kemungkinan cip grafik di motherboard bermasalah.

  113. Alin says:

    A’ah..processor amd..brpe kos ea lau repair?

  114. Nuzul says:

    Cek emel

  115. syukur says:

    salam., apa punca skrin laptop rosak? skrin sy rosak, jd malap, putih, belang2, dh baiki haritu, dah ok., pastu skrg jd lagi. apa punca ye?

  116. YuSRI says:

    Salam,.. nak tanya saya pakai laptop acer aspire 4925.. lcd skrin laptop saya tbe2 ada garisan putih dan keluar warna pink.. dan skrin akan jadi hang dalam setiap 2 saat dan ok balik dan hang balik secara berterusan…. dekat bawah skrin keluar warna putih… tapi kalau di biarkan dia sleep kejap dia akan ok kejap.. kemudian jadi balik keluar garisan putih dan warna pink… apa sebabnya ek? terima kasih en nuzul ….

  117. Nuzul says:

    Syukur – Kalau skrin rosak belum sampai masa (dah lama guna) maka sebab lain ialah overheat. Contoh lepas guna laptop terus tutup menyebabkan haba yang terhasil di motherboard terkena sama panel skrin laptop.

    YUsri – Biasanya kes macam ni panel skrin yang rosak. Kena tukar satu panel skrin. Apapun kena cek dulu takut ada kaitan dengan masalah lain.

  118. wan says:

    brapa kos tkr panel skrin?

  119. Nuzul says:

    Wan – dah emelkan.

  120. miss z says:

    agak2 berrapa kos baiki screen laptop acer aspire 4736z

  121. atiera says:

    salam.saya nak tanya berapa kos nak baiki scren laptop dell?sbb screen saya sebelah ok sebelah lagi keluar kelabu hitam.kenapa ekhh?email kan di casanova_tyra@yahoo.com.terima kasihh.

  122. Nuzul says:

    miss z & atiera – dah emelkan.

  123. maryam says:

    laptop saya tiba2 je bila on x kuar pape..camne ye??
    lau repair bpe agaknye..?

  124. Erwan says:

    as salam bro…problem notebook saya ni kadang2 ada keluar seperti gambar siaran tergendala hanya utk berberapa saat sahaja tetapi agak kerap.screen masih ok,tidak ada apa2 yg pecah.apa masalah tu bro?tq

  125. anna says:

    saya nak tanya kos utk repair screen hp pavilion g4 bape ye?pecah sbb terjatuh

  126. siti says:

    salam
    saya punya laptop compaq-amd saya on tapi gelap tapi nampak bayang die tengah on dan masukkan password macam biasa,nampak folder tapi cuma bayang sebab skrin mmg gelap…masalah apa ya??

    kalau masalah skrin rosak,adakah saya boleh keluarkan dokumen2 dalam tu dahulu untuk selamatkan.

    terima kasih

  127. aRiF says:

    saya punya netbook samsung 1 Malaysia yang dapat kat sekolah tu skrin die setengah kat bahagian atas warna kelabu…tapi kat bahagian bawahnya elok je….sebenarnya elok tapi saya sleep kejap netbook tu pastu saya bukak balik terus jadi macam tu….saya dah restart banyak kali netbook tu tapi tak de perubahan pon….ape yang perlu saya buat???

  128. Ean says:

    Nak tanye laptop sya acer E1-431 bru 4bulan pkai skrin jadi hitam ape masalah ek?

  129. aszua says:

    assalammualaikum , nak tanye laptop saya samsung i5 baru beli setahun, skrg nie bila sy buka gambar bergetar , lagi2 bila tengah browse , tp bila saya on charger pada laptop , laptop kembali normal , bila off charger jadi bergetar semula , apa masalah pada laptop sy ye ? brape kos utk baiki ?

  130. ridzam says:

    latop ( asus X42D )sy ada msalah white screen yg d sbebab kn software yg brmaslah..

    ada tak cara utk setelkn mslah tnpa format?

  131. Nine says:

    Salam bro, kalau kdg2 dia timbul macam satu garis kat bhgian bawah sekali tu skrin or chipset ? Kdg2 baru dia timbul. Baru je jadi, dulu pernah tukar chipset nvidia. 5 tahun dah laptop nih.

    TQ.

  132. kazar says:

    saya guna ultrabook asus . pada skrin laptop ada mcm tompok air kecil … apa masalah nye?

  133. anisa says:

    Saya punye laptop jenis asus..bile on buleh bukak.mase window tu pun keluar starting window an bunyi.tp bile lepas starting window tu die jd kelam.masalahnya kena dongakkan skrin tu bru nmpk .tp terlampau kelam.xnmpk cursor gerak ke mana.cuma nmpk box pop up.tu pun terlampau gelap.kenapa ek.tbe2 je.tadi ok

  134. mohd adzha says:

    asalamualaikum .
    Kenapa warna screen laptop saya . Berwarna putih hitam ketika saya on . Bila da masuk kat desktop warna nya menjadi oren hitam . Warna nya macam warna2 Negative .
    Emel : kotarockers0@gmail.com
    FaceBook : http://www.facebook.com/rockersk1

    Thanks for Information

  135. yusri shamsuri says:

    Asalamualaikum,saya ad 2 bijik netbok,,yang satu tu skrin pecah,yg satu lagi ok,,tpi hard disk rosak,,saya pon tukar kan skrin tu supaya 1 boleh dgunakan,tpi bila saya tukar,skrin tu ad kelip2 putih,
    kenape ye?

  136. pokchek says:

    salam…nk tnye mengenai inverter dan kabel skrin….kalau display ok kat monitor smbungan vga tp skrin gelap….kabel or inverter masalah…? klau inverter masalah,x kuor disply lnsung ad jgok ke ?stahu sy inverter kluar disply klau ad prblem pn…tp gmbar pecah2….

  137. nabila says:

    assalam. nak tanye la. kalau skrin masuk air hujan then bila on, colour jd x betul. so kalau nak tukar skrin berapa rm ea? pastu x bole guna warranty ke? even warranty ade lagi.

  138. wanie says:

    assalamualaikum

    tumpang tanya, laptop saya jenis Hp, baru pakai xsampai dua bulan. semalam buka ok lg tp beberapa jam selepas tu, ada garisan melintang titik-titik halus kat skrin, bhgn bawah. kenapa ye?

  139. nurul says:

    Assalamu`laikum.saya nk tanye bape kos nk baiki motherboard yg rosak?

  140. nurul hanim says:

    Salam.saya punya laptop jenama dell inspiron.before ni oke je tp td on..tbe2 xok. Tp yg peliknya die on mcm biase.starting window tu sume nmpk tp bile nk msuk window die kelam.kena dongakkan screen and kat bawah cahaya baru nmpak yg windows die ade sebenarnya.ade la nmpk rupa window tu tp terlampau kelam..kenapa ye?.bunyi sume oke.cume die jd kelam..xnmpk langsung dah screen tu.masalah ape ye ?

  141. hjr says:

    slam nak tnya. tadi saya on laptop tetiba suku skrin jadi bergetar sdgkan smlm ok jer. knapa ek?

  142. amarlina says:

    as salam.. mslah laptop sy dakwat skrin pecah… so cmna ek?? sy kena tkar skli dgn skrin k

  143. amarlina says:

    as salam.. mslah laptop sy dakwat skrin pecah… so cmna ek?? sy kena tkar skli dgn skrin k

  144. adib says:

    salam.. laptop asus k43u.. screen problem …screen jadi lekat2 warna putih..then saya sent8uh screen dia okey larkkk …benda nie dia jadi kadang2…ape masalah nyer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>